Αξιοθέατα

Ανεμόμυλοι-Σελί Αμπέλου: Αντλητικές μηχανές με σιδερένιο πύργο απλής τεχνολογίας ντόπιας κατασκευής έκαμαν την εμφάνιση τους στο λασιθιώτικο κάμπο στα τέλη του περασμένου αιώνα στο μέγιστο της ακμής τους (γύρω στις 4000 την δεκαετία του 50) προσέφεραν μεγάλη βοήθεια στον ντόπιο αγρότη και συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά λόγω εκσυγχρονισμού, στερώντας από τον αναπτυσσόμενο τουρισμό ένα από τα κύρια στηρίγματά του και από το Λασίθι την ταυτότητα του. Ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον και μέριμνα για τη σταδιακή αποκατάσταση τους ,για να ξαναζωντανέψει αυτό το μαγευτικό τοπίο που προσφέρουν.

Οι 24 Αλευρόμυλοι (με πέτρινο πύργο) στην είσοδο του Οροπεδίου από Ηράκλειο κτισμένοι στη γραμμή του αυχένα δεξιά και αριστερά της εισόδου. Κατασκευές του περασμένου αιώνα λειτούργησαν μέχρι το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου για την άλεση των σιτηρών. Σήμερα οι περισσότεροι είναι ερειπωμένοι και μόνο τρεις από αυτούς έχουν ανακατασκευαστεί.

Η Μονή Βιδιανής (Μονή ζωοδόχου Πηγής) σε υψόμετρο 840 μ. στο βουνό Λουλουδάκι. Ιδρύθηκε το 1845 από την οικογένεια των Βιδών. Στο χώρο της προγραμματίζεται η ίδρυση και η λειτουργία ενός μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Ο "Χώνος". Καταβόθρα στη Δυτική Παρυφή -του Οροπεδίου-στην οποία καταλήγουν τα νερά του Οροπεδίου

Οι Λίνιες (διώρυγες αποστραγγίσεως του κάμπου) κατασκευασμένες τον 17ο αιώνα από τους Ενετούς.

Η Μονή Κρουσταλλένιας: Κτισμένη σε υψόμετρο 850 μ . (1541μ.χ.) σε κατάφυτη περιοχή με μαγευτική θέα. Θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο διαδραμάτισε σημαντικό εθνικό και κοινωνικό ρόλο .

Το καταπληκτικό φαράγγι του Χαυγά ξεκινά από τον Αγ. Κωνσταντίνο με το μονοπάτι που μπορεί να ακολουθήσει ο πεζοπόρος προσφέρει αναψυχή σε ένα παρθένο και απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο.

Τα μικρά οροπέδια Νησίμου από το Τζερμιάδω, Λιμνακάρου από τον Αγ.Γεώργιο με το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος (β' Βυζαντινής περιόδου) και το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Οροπεδίου Λασιθίου, και η κοιλάδα "Βαθειά" με ίχνη της αρχαίας Εργάνου.